Endüstriyel tesislerde proses akışında örnek temsil edici numune alma yöntemleri

Laboratuvar ve analiz sonuçlarını etkileyen en önemli etkenlerden biri, analizi yapılacak numunenin doğru alınmasıdır. Eğer numune alma tekniği kötü ise, laboratuvarda uygulanan prosedürler ne kadar doğru olursa olsun, alınan sonuçlar doğru cevabı vermeyecektir. Doğru numune alma yöntemiyle, hata yapma oranı düşürülerek analiz sonuçlarının doğruluğunu arttırma şansına sahip olunabilir. Kaliteli veriler alabilmenin birçok kriteri vardır. Bunlardan en önemlileri örnek teşkil edici numune alınması, uygun numune programı, numune saklama koşulları gibi kriterlerdir.


Modern proses kontrol, üretim için gerekli olan hammaddelerin doğruluğunu ve üretim sonunda fabrikadan cıkan maddenin bitmiş ürün mü yoksa atık mı olduğunu kontrol etmek demektir. Üretim sonucunda ortaya çıkan son ürünün kalitesini ve ürünün, endüstriyel ve yasal standartlara uygunluğunu belirlemek ve ispatlamak, tüm ürünü temsil eden numunenin alınmasıyla mümkündür.

Doğru bir analiz için örnek teşkil edici numune alınması; proses şartlarına (basınç, sıcaklık, akış oranı vs.), çevre koşullarına, alınan numuneye (vizkozite, pH, tane büyüklüğü vs.) ve çevresel veya yasal standartlara (3A Standartları, ASME, OSHA vs.) bağlıdır. Kullanılacak yöntem, doğru ve örnek teşkil edici numune alınırken aynı zamanda kullanıcıyı ve çevreyi prosesteki zararlı maddelerden koruyabilecek tekniğe sahip olmalıdır.

Kompozit Numune Alma 
Kompozit numune almada cihaz, örnek teşkil edici numuneyi toplayabilmek için ayarlanabilir zaman aralıklarında ve miktarda numuneyi, numune kabının içerisine otomatik olarak biriktirir. Kompozit örneklemede numuneler, zaman, numune yoğunluğu veya numune akışına göre ayarlanabilir. Numuneler normal kaplara veya istenirse ayrı şişelere toplanabilir.

Batch veya Analiz Numune Alma
ISOLOK nunune örnekleyicileri ayrıca acil olarak nunune almanın gerektiği durumlarda veya on-line analizör teknolojisinin kullanıldığı yerlerde de uygulanabilir. Burada tek numune alma turu başlatılabilir veya hızlı döngü kullanılabilir. Eğer on-line analizör kullanılıyorsa, numune alıcı doğrudan cihaza bağlanabilir ve örnek teşkil edici numune güvenli ve direkt olarak cihaza  gönderilebilir. 

SENTRY ISOLOK genel özellikleri:

Pozitif yer değiştirme:
Tıkacın her bir dalışında sabit miktarda numune çekilir. Satandart versiyonda, her bir turda 3cc, 8cc, 10cc veya 25 cc numune cekilebilir.

Güvenili, kolay çalışma:
Cihaz tıkanmaya neden olabilecek karmaşık parçalardan oluşmaz. Sadece tek bir oynar parçası hareket etmektedir.

Doğru numune alma:
Hat içerisine uzanmış halka biçimindeki makaralar, numunesi alınacak ürün tarafından her seferinde yıkanır. Numune, tıkanmaya neden olabilecek delik veya pasaj açılmadan akıcı bir şekilde alınır. Sıvıda kesinti ve sarsıntı yaratabilecek tüp veya diyagram bulunmaz.

Kontrollü ve güvenli numune toplama:
Proses hatları sızıntıyı ve ürün kaybını önlemek için her zaman kapalıdır. Fabrikadaki çevre ve işçi sağlığı için, numuneler kapalı kutulara transfer edilir.

Numunenin korunması:
Numunenin yapısının ortamdaki gazlardan etkilenmemesi gerektiği durumlarda, numune kabı ortamdan izole edilebilir. İzolasyonun önemli olmadığı durumlarda ise ventilasyon sağlanabilir.

Sağlam tasarım:
Standart bölümlerdeki tüm metal parçalar, korozif olmayan 316 paslanmaz çelikten; statik contalar fluoroelastomer malzemeden; plunger contaları ise TFE, polyurethane, EPDM malzemeden imal edilmiştir.

Minimum bakım:
Numune alıcılar, temizleme ve bakım için çok kolay çıkarılabilir ve demonte edilebilir.

Otomatik çalışma:
Zaman veya akış oranı ayarlanabildiği gibi, ayrıca manuel veya pnömatik kontrol yapılabilir.

Bazı Referanslarımız